Wordt dit de nieuwe Kadett, ooit dé publiekslieveling van autorijdend Nederland?

Published in AD:home
4 months ago

Alles is anders bij Opel, nu het Amerikaanse General Motors het merk heeft verpand aan het Franse PSA. Het moederbedrijf van Peugeot en Citroën wil dat Opel een oer-Duits merk blijft, maar zal er uiteraard ook alles aan doen om samen kosten te besparen. Met als risico dat een Opel straks nauwelijks nog van zijn stiefbroers te onderscheiden is.

Michael Lohscheller, de CEO van Opel, is daar niet bang voor. ,,We kiezen voor een heel ander design. Onze conceptauto GT X geldt daarbij als uitgangspunt. Die nieuwe koers zie je al een beetje bij de nieuwe Corsa, volgend jaar is hij nog duidelijker zichtbaar bij de nieuwe Mokka en zo zullen we deze wijziging steeds verder doorvoeren.

,,De nieuwe Corsa mag dan technisch dezelfde basis hebben als de nieuwe Peugeot 208, als je die twee naast elkaar ziet, zijn het echt totaal verschillende auto's. Toen we nog onder GM vielen, waren sommige Opels ontworpen in Amerika en in Zuid-Korea. Nu bepalen we het design helemaal zelf, in Duitsland.’’

Dat klinkt veelbelovend, maar de onlangs gepresenteerde, nieuwe Zafira is niet meer de MPV zoals Opel hem ooit creëerde. Dit is gewoon de bestelauto die PSA en Toyota al samen maken.

,,Het is maar hoe je het bekijkt. In Duitsland zeiden sommigen: dit is blijkbaar de Volkswagen-bus van Opel. Ik vond dat een positieve reactie. De nieuwe Zafira heeft weliswaar een ander karakter dan de huidige generatie, maar door de nieuwe vormen biedt hij binnenin vooral meer comfort. Bovendien stelt de markt voor MPV's tegenwoordig weinig voor. De Zafira is nu meer een limousine geworden, die je bijvoorbeeld ook voor chique vervoer naar de luchthaven kunt inzetten.''

Maar is hij nog wel de gezinsauto, zoals hij ooit bedoeld was?

Echt? Hij lijkt toch verdacht veel op een bestelbus die ingericht is voor personenvervoer.

Waar gaat Opel zich verder nog mee onderscheiden?

Als u de markt voor elektrische auto's wilt veroveren, zal ook de prijs concurrerend moeten zijn. Wat gaat de Corsa-e kosten?

De techniek van een elektrische auto is nog altijd duur, daar kunt u weinig aan veranderen.

Na vele jaren van rode cijfers gaat het eindelijk weer goed met Opel. Vorig jaar werd zelfs voor het eerst weer winst gemaakt. Wat is het geheim van deze omslag?

Opel was ruim 35 jaar lang het meest verkochte merk in Nederland. Daar kwam in 2004 een eind aan. Wat ging er mis, denkt u?

Zou het mogelijk zijn dat Opel opnieuw het grootste merk in Nederland wordt?


Other Items